100 år med omsorg for andre

100 år med omsorg for andre

NYTT LIV: Vårens blomster kan også være et symbol for Haraldsplass.

Haraldsplass Diakonale Stiftelse i Bergen feirer 100-årsjubileeum i mai. I den forbindelse inviteres det til jubileumsgudstjeneste i Domkirken 1. mai og fagseminar på VID vitenskapelige høgskole 3. mai

Av Tor Kristiansen
Publisert 16. april 2018

– I takknemlighet over at vi kan få lov til å stå i dette viktige diakonale arbeidet, vil vi gjerne løfte frem jubileet. Vi håper det kan inspirere både oss selv og andre til videre arbeid for vår neste, sier forstanderinne Rollaug Waaler.

Gudstjeneste

Biskop Halvor Nordhaug vil tale og forrette under gudstjenesten klokken 11.00 den 1. mai. Organist Vidar Eldholm er musikalsk kapellmester og domkantor Sigurd Melvær Øgaard sitter ved orgelet. Marianne Juvik Sæbø synger. Etter gudstjenesten blir det stor kirkekaffe.

3. mai er det fagseminar på VID vitenskapelige høgskole. Temaet er Utdanning før og nå. Det er laget en film i den forbindelse med intervju av noen gamle diakonisser, noen aktive sykepleiere og en nåværende student. På programmet står foredrag, panelsamtaler og utnevning av æresdoktor.

Tilbakeblikk

Ser vi tilbake i historien, var det 1. mai 1918 Haraldsplass Diakonale Stiftelse tok i mot sin første elev, Anna Bysheim. Før den tid hadde diakonisser utdannet i Oslo drevet privat sykepleie i byen i nesten 40 år. Da Haraldsplass åpnet sin egen utdanning, ble virksomheten i Bergen mer selvstendig.

Regine Waage, som var første forstanderinne fra 1920 til 1931 var en drivkraft for utviklingen. I 1940 sto sykehuset ferdig med eget søsterhjem på tomten til Mohns gård Haraldsplass. I 1970 ble skolen fristilt fra sykehuset med egen rektor. Fylkeskommunen overtok ansvaret for finansieringen av sykehuset. Fra 2002 ble dette videreført av staten gjennom HF Helse Vest. Haraldsplass Diakonale Stiftelse er blitt et moderne, verdiforankret konsern.

Kommentarer

Har du spørsmål eller kommentarer til denne artikkelen?

  • Juster sidens tekststørrelse:
  • A
  • +