Bygger sykehus i Sierra Leone

Bygger sykehus i Sierra Leone

SÅ SELV: Her står Edeen Jalloh og Rollaug Waaler foran det nye sykehuset sammen med lokale personer.

Langt fra folk, på ufremkommelige veier i Sierra Leone, har Haraldsplass Diakonale Stiftelse de siste årene gjort en innsats for å reise et sykehus. Det skal betjene 23 landsbyer, 10.000 – 30.000 mennesker.

Av Tor Kristiansen
Publisert 1. desember 2017

– Sierra Leone er et av verdens fattigste land. Barnedødeligheten er høy og de fleste dør før de fyller 50 år. Å se med egne øyne de arbeidsforholdene helsearbeidere har, var rystende og tankevekkende. Med små midler ser vi at vi kan gjøre en forskjell i landet, sier administrerende direktør Jørn-Henning Theis ved Haraldsplass Diakonale Stiftelse.

Sammen med forstanderinne Rollaug Waaler, prosjektleder Edeen Jalloh og sin kone Elin reiste Jørn-Henning ned for å se selv hvordan dette blir. Han var sliten etter turen med tettpakket program hver eneste dag.

– Jeg drømte om Sierra Leone hver eneste natt en uke etter at vi kom hjem. Men det var viktig å være der. Vi vet at korrupsjon kan være en utfordring. Vi må sikre at pengene brukes til det de skal og at myndighetene overtar ansvaret for å bygge sykehuset, sier Jørn-Henning.

Verdifulle kontakter

Han er full av lovord for den innsatsen Edeen Jalloh har gjort for sykehuset. Han har den høyeste sykepleiefaglige utdanningen i Sierra Leone, har tatt mye av sin utdanning i Norge med en master i internasjonal helse fra Universitetet i Bergen.

– Uten hans nærvær, kontroll og påpasselighet hadde ikke byggearbeidet gått som planlagt, forteller Jørn-Henning Theis.

Parlamentsmedlem Alusine Kanneh (som selv har bodd i Norge en del år og har utdanning herfra) var selv med på turen fra hovedstaden Freetown til Kenema og landsbyen Nomo Faama der sykehuset ligger. Han var særdeles nyttig i kontakt med myndighetene og hadde mange viktige kontakter som de fikk gode møter med.

Selv om siste del av veien bare var 60 km, brukte de to-tre timer på noe som nærmest var kjøring i terrenget.

KREVENDE: Bilen trengte reparasjon før de kunne kjøre tilbake.

Sykehuset var 80 prosent ferdig og det er snart mulig å begynne innredningsarbeidet. Her er fliser på gulv og vegger, og bygget har vanntårn med mulighet for innlagt vann. Sykehuset får eget rom for menn og eget rom for kvinner, barnerom, mini operasjonsrom, medisinrom, lite laboratorium, isolat og ny fødestue. Det vil få strøm ved hjelp av solceller.

Boliger

– Vi ser at vi kanskje også må bygge bolig for fire til seks helsearbeidere og to lærere. Hvis ikke, får vi ikke kvalifiserte ansatte verken på sykehuset eller på skolen. Men myndighetene må selv lønne de ansatte og stå for driften av sykehuset, understreker Jørn-Henning Theis.

Han møtte selv doktor Vandi, leder for helse i Kenema distrikt, distriksledelsen, lokalledelsen i Nomo Faama og folket der, øverste leder for helse og sanitær i Sierra Leone, dr. Brima, Karbo, finansminister dr. Momoh Vandi og opposisjonsleder Julius Madda Bio.

– Over alt understreket jeg hvor viktig det er at myndighetene selv tar ansvar for å drifte sykehuset. Dette handler om lederskap og selvstendighet for landet. Jeg påpekte også hele tiden hvor viktig hygiene er for å redusere dødeligheten. I et intervju på frokost-TV understreket jeg dette ved å peke på hvor enkelt det er å vaske hendene, forteller Jørn-Henning Theis.

Han prøver nå også å få andre med seg på å reise boligene. Totalt vil sykehusbygg og boliger koste om lag en million kroner.

I DEPARTEMENTET: Fra venstre ser vi Elin og Jørn-Henning Theis, finansminister dr. Momoh Vandi, Edeen Jalloh og Alusine Kanneh.

Kommentarer

Har du spørsmål eller kommentarer til denne artikkelen?

  • Juster sidens tekststørrelse:
  • A
  • +