Nils Severin Økland slått til ridder av den franske Æreslegion

28. juni 2022
Nils Severin Økland omkranset av sin nære familie.

Gratulerer med dagen kjære beboer Nils Severin Økland.

Fredag 24.juni var Siljuslåtten sykehjem pyntet til fest. Med flagget til topps og med forventing var Nils Severin Økland klar til å ta imot den franske ambassadør til Norge, Pierre-Mathieu Duhamel.  Økland sin familie var også til stede sammen med gjester fra ambassaden og den franske konsulat i Bergen foruten Haraldsplass Diakonale Stiftelse og ledelsen ved Siljuslåtten sykehjem.

For oss som var til stede fra Stiftelsen og sykehjemmet var dette en stor begivenhet. Det var en ære å få overvære at Nils Severin Økland ble overrekt den høyeste utmerkelse i Frankrike som ridder av Æreslegionen.

En delegasjon fra den franske ambassaden, ledet av ambassadøren la arrangementet til Siljuslåtten der altså Økland har sitt hjem som beboer ved sykehjemmet.

Under andre verdenskrig tjenestegjorde Nils Severin Økland 40 måneder til sjøs og bidro dermed med stort mot til de alliertes seier. Utnevnelse som ridder av den franske Æreslegionen belønner spesielt hans fremragende innsats for frigjøringen av Frankrike under landgangen i Provence i 1944.

 

Nils Severin Økland var både glad og rørt over denne utmerkelsen. Økland sin eldste datter Bjørg, takket ambassadøren for utmerkelsen på vegne av sin far og familien for øvrig.

Adm.dir. ved Haraldsplass Diakonale Stiftelse, Jørn-Henning Theis hadde også hilsen til Økland og takket han for innsatsen, og la også til at fred og frihet skal vi ikke ta for gitt i vårt gode demokrati.

Institusjonssjef Marion Ytre-Arne Kvamme takket ambassaden for samarbeidet vedr arrangementet som ble lagt til Siljuslåtten sykehjem.

-Det var en fin og høytidelig stund, og jeg vil gratulere Nils Severin Økland hjerteligst med den store dagen og utmerkelsen, sa Marion Ytre-Arne Kvamme.

Ambassadør Pierre-Mathieu Duhamel hadde i forbindelse med at Økland ble slått til ridder en verdig og fin tale. Vi gjengir den i sin helhet her, og gratulerer beboer Nils Severin Økland med utmerkelsen.

Kjære Nils Økland,

Kjære alle sammen,

Det er et privilegium og med stor glede at vi er samlet her i dag for å ære deg, Nils Severin Gregoriusen Økland.

Du ble født i februar 1915 i Valestrand, som du forlot i 1941 med ønske om å kjempe mot Det tredje riket etter at Norge ble okkupert. Sammen med din fetter klarte du å nå Shetlandsøyene. Der ble du utdannet til artillerist i Det norske sjøforsvaret.

Om bord på flere handelsskip fra Nortraship-selskapet bidro du til krigsinnsatsen ved å levere mat, olje og militært utstyr til de Allierte. 7. februar 1943 overlevde du forliset av Daghild, etter at den ble torpedert i Nord-Atlanterhavet. Sammen med de andre mennene om bord ble du reddet av den franske korvetten Lobelia fra de frie franske marinestyrkene, og du kunne fortsette å kjempe for friheten.

I august 1944 ble det din tur til å redde Frankrike. Som kvartermester på Roald Amundsen deltok du i den allierte invasjonen av Sør-Frankrike, bedre kjent som Operasjon Dragoon. Skipet ditt var et av de tre norske fartøyene som deltok, og dette bidraget ble senere anerkjent med stor takknemlighet og respekt av den britiske politikeren Philip Noel-Baker: «Uten den norske handelsflåten ville Storbritannia og de Allierte ha tapt krigen». Herr Økland, ditt engasjement og ditt mot ga oss den mest verdifulle gaven man kan få: frihet. På vegne av generasjoner av franskmenn, vil jeg ydmykt få takke deg.

Din kamp for å bevare denne arven oversteg din militære karriere, og i 2020, i den respektable alderen av 105 år, ga du ut din første bok. Med tittelen «Aldri gi opp» er boken din et formidabelt vitnesbyrd på engasjement, mot og ære. Det er et bidrag til plikten til å minnes og hjelper oss med å aldri glemme å være modige nok til å forsvare det vi verdsetter mest: frihet.

Monsieur Nils Severin Gregoriusen ØKLAND, au nom du Président de la République française, monsieur Emmanuel MACRON, nous vous décernons les insignes de Chevalier dans l’ordre national de la Légion d’Honneur.

 

 

FOTO/TEKST: Astrid Aarhus Byrknes