Skip to main content

Jul på Søsterhjemmet

18. desember 2023
Sykepleierne laget i stand og serverte bla julefrokost 1.juledag.

Julefeiringen på Søsterhjemmet har alltid vært en god og viktig tradisjon.

Julaften og 1.juledag ble markert med høytidelig fest og god mat.

I boken 100 år i tjeneste for samfunnet – Historien om Haraldsplass Diakonale Stiftelse 1918-2018 kan vi lese om de mange juletradisjonene på Haraldsplass.

I et tilbakeblikk fra femti- og sekstitallet så minnes søstrene Astrid Sortland og Pernille Hitland julefeiringen på Søsterhjemmet og på sykehuset.

De forteller:

«Julen begynte en uke før julaften. Da ble en stue på hver avdeling frigjort til arbeidsrom for juledekorasjonene. Vi var ute og samlet grener, kongler og lyng og fra operasjonsstuen fikk vi gips.

Av dette ble det laget små dekorasjoner med lys til frokostbrettene. På hver stue skulle det stå en liten kirke med lys inni. Dels gjorde vi dette innimellom det vanlige arbeidet, dels var vi tilbake om kvelden og fortsatte.

Julaften startet med hornmusikk klokken 9 i hallen. Derfra bar tonene godt utover hele huset. Klokken 12 fikk pasientene grøt og klokken 16 begynte julefeiringen. I god tid ble pasientene så trillet ned i hallen. Der var pårørende og mange ansatte med familier. De pasientene som ikke kunne kjøres ned, ble plassert på avsatsene, slik at de kunne følge med. På avsatsen nede i hallen var det laget en stor dekorasjon som fremstilte juleevangeliet. Det var sang og musikk, opplesning og andakt.

En julenisse delte ut gaver til pasientene som for det meste besto av ting søstrene hadde laget, det kunne være små forklær eller lommetørkle-mapper osv. Etterpå ble pasientene kjørt tilbake på rommene der det ventet pinnekjøtt og dessert med frukt, nøtter og marsipan.

Så var det søstrene sin tur. De to blir varme i blikket når de beskriver festbordet på Søsterhjemmet. Alle lysene, bordpynten og festmaten. Alle som kunne komme, var tilstede og selvsagt var alle søstrene i sine tjenestedrakter. Om kvelden var det samling i stuene. Der var ny servering med kaffe og julekaker og gang rundt juletreet, samt utdeling av julegaver. De minnes også det året Hansa tabbet seg. Brusprodusenten hadde levert en kasse juleøl i stedet for det tradisjonelle vørterølet.

På juledagsmorgen gikk nattsøstrene inn på stuene og tente lys i kirken litt før klokken 6. Da samlet alle søstrene seg i hallen og de som ikke var på post, stilte i morgenkåpe. Da skulle julesangene på nytt lyde inn til hver enkelt pasient. Frokostbrettene til pasientene juledagsmorgen var et syn. Stuene lå i mørke. Det var lys i kirken. Søstrene kom nå syngende inn med hvert sitt brett med lys på.»

Mye har forandret seg på sykehuset siden den gang, men julehøytiden er den samme og er like viktig i dag som den gang. I virksomhetene blir det pyntet til jul, og høytiden blir markert, og tradisjonene forandrer seg i takt med tiden!

 

 

 

FOTO: Haraldsplass Diakonale Stiftelse, arkiv.