Skip to main content

Ny rapport: Ideelle organisasjoner gir brukerne mer enn tjenester

22. mai 2025
Gry Espedal presenterte forskningsfunn på fremleggingsseminaret i Oslo

En fersk forskningsrapport fra VID vitenskapelige høgskole viser at ideelle diakonale velferdsorganisasjoner skaper merverdi som strekker seg langt utover effektiv tjenesteproduksjon.

Rapporten ble presentert i et eget fremleggingsseminar i Oslo, der forskerne Gry Espedal og Arild Wæraas delte funn og erfaringer fra arbeidet som startet i 2021.

Ny språk for de idelle

SMI står for Særtrekk, Merverdi og Impact, (SMI) og representerer en modell utviklet for å hjelpe ideelle organisasjoner med å tydeliggjøre hvem de er, hva de gjør, og hvilken forskjell de faktisk utgjør. Mange slike aktører jobber med marginaliserte grupper og har røtter i sivilsamfunnet, og deres verdigrunnlag og arbeidsmetoder skiller seg ofte fra det offentlige og kommersielle.

Prosjektet har gitt et nytt språk og verktøy for å sette ord på verdien av det ideelle – både internt og eksternt.

Ideelle gir mer enn effektivitet

Ideelle organisasjoner i helse- og sosialsektoren utmerker seg ikke bare ved kvalitet og effektivitet, men også ved deres sterke samfunnsengasjement og nærhet til brukerne.

Studien bygger på intervjuer med brukere, pårørende og offentlige bestillere, samt en stor spørreundersøkelse blant ansatte i ideelle virksomheter som Blå Kors, Diakonhjemmet, Crux og Stiftelsen Diakonova Haraldsplass.

–  Ideelle velferdsaktører har de senere årene fått mer oppmerksomhet i offentlige utvalg og rapporter. Det har vært en økt interesse for å inkludere ideelle velferdsaktører i utviklingen av de offentlige velferdstjenestene. Samtidig opplever organisasjonene utfordringer med styring, økonomi og hvilke regler og vilkår som gjelder for dem, forteller hun.

Fire former for merverdi

Rapporten identifiserer fire hovedformer for merverdi:

Funksjonell merverdi: Studien viser at offentlige bestillere får mer velferd igjen for hver krone når pengene går til ideelle i stedet for kommersielle, fordi eierne ikke tar utbytte.

Samtidig står ideelle velferdsleverandører friere enn de offentlige, fordi de er mindre bundet av offentlig byråkrati. Det kan gjøre dem raskere, mer tilpasningsdyktige og innovative, og ansatte og frivillige har mer fleksible strukturer å forholde seg til.

Altruistisk merverdi: Ideelle organisasjoner jobber ofte mer for fellesskapets beste enn kommersielle aktører. De ideelle er til for å hjelpe mennesker på ulike vis. Deres lange historie gir også merverdi, fordi den skaper tillit hos både brukere, pasienter og offentlige myndigheter.

Emosjonell merverdi: Fordi ideelle ofte bygger sine tjenester på sosiale, kulturelle og religiøse verdier, har de et større potensial til å skape følelsesmessige bånd med brukere og pasienter enn kommersielle og offentlige aktører.

Sosial merverdi: Ideelle organisasjoner kan lettere knytte mennesker sammen i sosiale nettverk. Det er fordi de ofte tar utgangspunkt i lokale behov og har god forankring i nærmiljøet gjennom frivillige og ildsjeler.

Brukerne fremhever spesielt de emosjonelle og sosiale aspektene, som de opplever sterkere hos ideelle aktører enn hos offentlige og kommersielle leverandører.

Ønsker tydeligere profil

Samtidig peker offentlige tildelere på behovet for at ideelle aktører tydeliggjør sin rolle og samfunnseffekt. De etterlyser større synlighet rundt bruk av frivillige og hvordan de bidrar til sosial inkludering.

– For å sikre videre støtte og finansiering må ideelle aktører vise frem hva som gjør dem unike, sier rapportforfatter Gry Espedal.

Jørn-Henning Theis fortalte om hvordan Stiftelsen Diakonova Haraldsplass bruker funn fra forskningen.

Foreslår styrket identitet

Rapporten viser at ansatte som opplever sterk diakonal identitet i sin organisasjon, også er mer motiverte og lojale. Forskerne anbefaler derfor å styrke organisasjonenes ideelle profil for å forsterke effekten på både ansatte og brukere.

På seminaret delte administrerende direktør i Stiftelsen Diakonova Haraldsplass sine erfaringer med å bruke SMI internt i stiftelse, som har bidratt til prosjektet med data og finansisering og brukt resultatene aktivt i lederutvikling og refleksjon.

– SMI-prosjektet har gitt oss språk og struktur for å diskutere hva diakoni er og hvordan vi skal forstå vår rolle som samfunnsaktør, sa Theis.

Han fortalte at fire dimensjonene i merverdibegrepet har hjulpet stiftelsen til å åpne opp samtaler om organisasjonens verdigrunnlag og identitet, og at det nå blir tatt i bruk i alle ledergruppene.

– Det de ideelle bidrar med er ikke ullent – det er høyst virkelig, men forskningen hjelper oss til å artikulere det og arbeide videre med det, sa Theis.

SMI-prosjektet viser at begrepene særtrekk, impact og merverdi ikke bare er akademiske konsepter, men praktiske verktøy for ideelle organisasjoner som ønsker å utvikle seg og synliggjøre sitt unike bidrag. Refleksjon tar tid og krever rom, men det er gjennom slike prosesser organisasjonens væremåte og verdi virkelig kan komme til uttrykk.

Du kan lese hele rapporten her